Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programları kapatıldı. YÖK Başkanı Erol Özvar, bu adımın üniversitelerdeki program kalitesini artırmaya yönelik en önemli çalışmalardan biri olduğunu belirtti. Bazı bölümlerde kontenjanlar da azaltılacak.
YÖK’ten yeni karar: İkinci öğretim programları kapatıldı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu. Bu karar, üniversitelerdeki program kalitesini artırma çabalarının bir parçası olarak hayata geçirildi.
KALİTE ARTIŞI HEDEFLENİYOR
Erol Özvar, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir.”
KONTENJANLARDA DÜŞÜŞ YAŞANACAK
Geçen yıl 1308 ikinci öğretim programına yaklaşık 80 bin öğrenci yerleşmişti. Bu yıl, YKS kontenjanlarında benzer bir düşüş olması bekleniyor. Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlarda kontenjanların azaltılması kararı alındı.
Özvar, konuyla ilgili şöyle devam etti:
“Bir taraftan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelerimize ilave kontenjanlar verilirken diğer taraftan da mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmış ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürülme yoluna gidilmiştir.
Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir. Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz.”
KAYNAK: Haber Merkezi